Adega da Batalha - Arqueiros
Specificaties
Informatie
AROMA’S Door de Castelâo en trincadeira ontstaat er een soepele rode wijn die zacht en aangenaam begint. Met de kleine toevoeging van de stevige baga ontwikkelt de wijn ook wat pit en een diepere kleur. De robijnrode wijn heeft een ronde mond met zachte en fruitige aroma’s van rijpe rode vruchten.
De wijn Arqueiros tinto rode wijn is een voorbeeld van een soepele rode wijn die gemaakt is volgens de oude vinificatie traditie in Portugal waarbij alles handmatig wordt gedaan. Het wordt ook wel eens de Pinot noir van Portugal genoemd.
Deze Arqueiros tinto rode wijn is afkomstig van een klein wijnhuis in Batalha; een stadje in de wijnregio Bairrada.
Het verhaal achter de wijn en de naam Arqueiros begint in de 14e eeuw. In die tijd was de Spaanse Koning getrouwd met de dochter van de Portugese koning. Toen de Portugese koning stierf wilde hij Portugal inlijven bij Spanje. Hij vond dat hij er door zijn huwelijk aanspraak op maakte. Met 31.000 Spaanse soldaten trok hij naar de grens in 1385. Daar vond in augustus 1385 een van de grootste veldslagen uit de Portugese en Spaanse geschiedenis plaats.
Ondanks dat de Spanjaarden in de grote meerderheid waren (31.000 tegen 6000), wonnen de Portugezen. Mede dankzij de inzet van heel veel jonge Portugese mannen tussen 18-25 die zich spontaan bij het leger aansloten. Zij waren niet getrouwd en hadden niets te verliezen. Zij hadden maar een doel voor ogen: dat hun kinderen nooit Spanjaarden zouden worden. Het toenmalige Portugese leger bestond uit verschillende flanken waarbij de boogschutters zorgden voor de uiteindelijke overwinning. Deze wijn is dan ook een ode aan die jonge boogschutters die gestreden hebben tijdens die veldslag. De wijn draagt dan ook de naam Arqueiros, wat de Portugese vertaling is voor boogschutters.
Kleur: Rood
Druiven: Castelâo, Baga en Trincadeira
Land: Portugal
Streek: Lissabon
Smaaktype: Volfruitig
Afsluiting: Kurk
Alcohol percentage: 13%
Oogstjaar: 2021
Overige: - - -
Houtopvoeding: - - -
Lekker bij: Heerlijk bij de borrel, een kaasplank, paddenstoelen gerechten en pasta’s.