0% Wijnen: Wat zijn ze en hoe worden ze gemaakt?

  • Geplaatst op
  • 0
0% Wijnen: Wat zijn ze en hoe worden ze gemaakt?

Alcoholvrije wijnen worden steeds populairder en bieden een heerlijk alternatief voor wie wil genieten van de smaak van wijn zonder alcohol. Deze wijnen beginnen vaak als gewone wijnen, waarna de alcohol wordt verwijderd via technieken zoals vacuumdistillatie en omgekeerde osmose.

Hoewel wij, Pascal en Sharon, normaal gesproken de alcohol een beetje missen, hebben de Misty Cove Sauvignon Blanc 0% en Allendorf Alcoholvrije Riesling ons positief verrast met hun frisse en fruitige smaken. Beide wijnen zijn bij ons verkrijgbaar en ideaal voor wie op zoek is naar een smaakvolle alcoholvrije wijnervaring!

Alcoholvrije wijnen worden steeds populairder, en je hebt ze vast al eens gezien in de schappen van de supermarkt of wijnwinkel. Maar wat zijn 0% wijnen precies, en hoe worden ze gemaakt? In deze blog leg ik het je uit op een eenvoudige manier!

 

 

Wat is 0% wijn?

0% wijn, of alcoholvrije wijn, is wijn waarvan de alcohol is verwijderd. Het begint vaak als een normale wijn, met druiven die worden gefermenteerd om alcohol te maken. Het resultaat is een wijn die lijkt en smaakt zoals je gewend bent, maar zonder de alcohol.

 

 

Waarom kiezen mensen voor 0% wijn?

Er zijn veel redenen waarom mensen kiezen voor 0% wijn. Misschien wil je geen alcohol drinken vanwege gezondheid, zwangerschap, of persoonlijke redenen. Of misschien wil je gewoon genieten van de smaak van wijn zonder het effect van alcohol. Wat de reden ook is, 0% wijn biedt een lekker en sociaal alternatief.

 

 

Hoe wordt 0% wijn gemaakt?

Er zijn een paar methoden om de alcohol uit wijn te verwijderen, maar hier zijn de meest gebruikte:

 

1. Vacuumdistillatie: Bij deze methode wordt de wijn verwarmd onder een lage druk (vacuüm). Door de lage druk verdampt de alcohol al bij een lagere temperatuur dan normaal. Dit voorkomt dat de smaak van de wijn te veel verandert door hitte.

2. Omgekeerde osmose: Dit is een verfijnde filtratietechniek waarbij de wijn door een zeer fijn membraan wordt gepompt. Dit membraan laat water en alcohol door, maar houdt de grotere smaak- en aromamoleculen tegen. Daarna wordt de alcohol uit het water gefilterd, en het water en de smaakstoffen worden weer samengevoegd.

3. Spinning cone column: Een geavanceerde methode waarbij de wijn door een toren met draaiende kegels gaat. Hierbij wordt de alcohol gescheiden van de rest van de wijn door een combinatie van warmte en centrifugale kracht. De wijn behoudt hierdoor zijn aroma's en smaak.

 

Onze Favorieten: Misty Cove Sauvignon Blanc 0% en Allendorf Alcoholvrije Riesling

Hoewel wij, Pascal en Sharon, normaal niet van alcoholvrije wijnen zijn omdat we de alcohol toch een beetje missen, zijn er toch een paar wijnen die ons positief verrast hebben:

 

  • Misty Cove Sauvignon Blanc 0%: Deze wijn komt uit Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn frisse en fruitige smaak, met tonen van citrus en tropisch fruit. De Misty Cove wordt gemaakt door middel van vacuumdistillatie, wat ervoor zorgt dat de wijn zijn levendige smaken behoudt zonder de alcohol. Dit is een uitstekende keuze voor liefhebbers van een knisperende Sauvignon Blanc zonder de alcohol.

  • Allendorf Alcoholvrije Riesling (Save Water Drink Riesling): Deze Duitse Riesling biedt een verfrissende smaak met hints van groene appel, perzik, en een lichte mineraliteit. Gemaakt via de omgekeerde osmose methode, blijft deze wijn dicht bij de typische karakteristieken van een traditionele Riesling. De Allendorf is ideaal voor diegenen die een lichte en elegante wijnervaring willen zonder alcohol.

 

Beide wijnen zijn bij ons verkrijgbaar en bieden een smaakvolle optie voor momenten waarop je liever geen alcohol drinkt, maar toch wilt genieten van een goed glas wijn.

 

 

Zijn er ook nadelen?

Hoewel 0% wijn een goede optie kan zijn, is het goed om te weten dat de houdbaarheid van alcoholvrije wijnen vaak korter is. Ook kan de smaak iets minder complex zijn, omdat de alcohol ook een rol speelt in de balans en structuur van wijn.

 

 

Conclusie

0% wijnen bieden een uitstekend alternatief voor iedereen die wil genieten van de smaak van wijn zonder de alcohol. Met verschillende methoden om de alcohol te verwijderen, blijven er steeds betere en smaakvollere opties op de markt komen. Of je nu een feestje hebt, een diner organiseert, of gewoon een ontspannen avondje thuis bent, er is altijd een 0% wijn die bij je past!

 

Geniet verantwoord en proost op een alcoholvrij alternatief!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    * Gratis verzending v.a. €100 binnen Nederland * Verbergen