Bordeaux Wijnjaren: Een Decennium van Hoogte- en Dieptepunten

  • Geplaatst op
  • 0
Bordeaux Wijnjaren: Een Decennium van Hoogte- en Dieptepunten

Bordeaux-wijnen varieerden sterk de afgelopen tien jaar. Topjaren zijn 2020, 2019, 2018, 2016 en 2015 met krachtige, tanninerijke wijnen die goed verouderen. Minder goede jaren waren 2017, 2014, 2013, 2012 en 2011, gekenmerkt door wisselende resultaten en uitdagingen door regen tijdens de oogst.

Bordeaux, gelegen aan de Atlantische kust, staat bekend om zijn variabele klimaat, wat resulteert in een wisselende kwaliteit van de wijnen per jaar. Voor wijnliefhebbers is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de beste en minder goede oogstjaren. Hier is een overzicht van de Bordeaux-wijnjaren van de afgelopen tien jaar, inclusief een kijkje in de omstandigheden en de uiteindelijke kwaliteit van de wijnen.

 

Topjaren

2020: Een Jaar om te Bewaren 2020 was een jaar met consistente kwaliteit, waarbij Merlot over het algemeen beter presteerde dan Cabernet vanwege regen tijdens de Cabernet-oogst. Dit is een uitstekend jaar om te bewaren voor de lange termijn. De wijnen hebben een goede structuur en beloven met de jaren alleen maar beter te worden​ (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly)​.

2019: Kansen in Crisis 2019 leverde wijnen op met een hoog tanninegehalte en veel frisheid en zuurgraad. De pandemie zorgde voor verlaagde prijzen, wat resulteerde in enkele uitstekende koopjes. Dit jaar biedt een mooie balans tussen kwaliteit en betaalbaarheid​ (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly)​.

2018: Krachtige en Gestructureerde Wijnen 2018 wordt beschouwd als een van de beste jaargangen van het decennium. De rode wijnen zijn krachtig, gestructureerd en tanninerijk, ideaal voor langdurige opslag. Zowel de linkeroever als de rechteroever produceerden wijnen van hoge kwaliteit​ (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly)​.

2016: Klassiek en Langlevend 2016 is een klassiek jaar met veel tannines en kracht. De wijnen van zowel de linker- als rechteroever hebben een groot verouderingspotentieel. Dit jaar wordt alom geprezen als een van de beste van het decennium, met wijnen die decennia kunnen rijpen en verbeteren​ (Decanter)​​ (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly)​.

2015: Consistent en Vlezig 2015 was een zeer consistent jaar, met name succesvol voor de rechteroever. De wijnen zijn vlezig en rijp, en hoewel de prijzen hoog kunnen zijn, zijn er goede opties te vinden in de minder bekende appellaties. De wijnen van dit jaar zijn uitstekend om nu te drinken of om nog enkele jaren te bewaren​ (Decanter)​​ (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly)​.


Minder Goede Jaren

2017: Gemiddeld maar Veelzijdig 2017 bracht wijnen voort die eerder drinkbaar zijn dan recente jaargangen. De linkeroever presteerde consistenter dan de rechteroever, en hoewel het geen topjaar was, kunnen er goede waardeaankopen worden gevonden​ (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly)​.

2014: Elegantie en Frisheid 2014 leverde wijnen op met consistente kwaliteit, vooral succesvol op de linkeroever. De droge witte wijnen van dit jaar presteerden ook goed. Dit jaar wordt gekenmerkt door elegante, frisse en aromatische wijnen die nu op dronk zijn​ (Decanter)​​ (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly)​.

2013: Een Moeilijk Jaar voor Rood 2013 was een zeer variabel jaar met regen tijdens de oogst, wat resulteerde in een uitdagend jaar voor rode wijnen. Alleen de beste wijnen hebben potentieel voor veroudering. De zoete wijnen uit Sauternes waren daarentegen uitzonderlijk goed​ (Decanter)​​ (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly)​.

2012: Variabel met Regen 2012 kende wisselende resultaten door regen tijdens de oogst. Merlot presteerde beter dan Cabernet, waardoor de rechteroever consistenter was. De wijnen van Pomerol waren dit jaar bijzonder goed​ (Decanter)​​ (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly)​.

2011: Wisselvallig en Fris 2011 was een variabel jaar met regen tijdens de oogst. De rode wijnen moeten nu worden gedronken, terwijl de witte en zoete wijnen van hoge kwaliteit zijn. Dit jaar produceerde elegante, lichtere rode wijnen die ideaal zijn voor middellange opslag​ (Wine Scholar Guild)​​ (Bordeaux Wine Region Guide | Wine Folly)​.


Conclusie

De afgelopen tien jaar hebben een breed scala aan Bordeaux-wijnen opgeleverd, van buitengewoon goede jaren tot meer uitdagende seizoenen. Elk jaar heeft zijn unieke kenmerken en biedt verschillende mogelijkheden voor wijnliefhebbers. Of je nu op zoek bent naar wijnen om nu van te genieten of om te bewaren voor speciale gelegenheden, de juiste jaargang kiezen kan het verschil maken. Voor meer gedetailleerde informatie over de Bordeaux-jaargangen, raadpleeg betrouwbare wijnbronnen zoals Decanter, The Wine Cellar Insider, en Wine Folly.

 

Bekijk hier ook onze Bordeauxwijnen


Met deze inzichten kun je beter navigeren door de complexiteit van Bordeaux-wijnen en weloverwogen keuzes maken voor je wijncollectie of dinerervaringen. Cheers!

 


Bronnen:

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    * Gratis verzending v.a. €100 binnen Nederland * Verbergen