Boutinot La Cote Sauvage Cairanne
Specificaties
Informatie
Cairanne wordt sinds 1967 Côtes du Rhône Villages genoemd en kreeg in 2016 de status van 'cru'-appellatie, als erkenning voor de kwaliteit van de wijnen en het terroir. Gelegen in het hart van de zuidelijke Rhône-vallei, ten oosten van Orange, liggen de 1.087 ha wijngaarden tussen de twee zijrivieren van de Rhône, Ayges en Ouvèze, die oprijzen van de alluviale vallei tot de hellingen van La Monté de Ventabren. Op de verschillende bodems van deze door Mistral geteisterde heuvel bevinden zich de meeste wijngaarden van Domaine Boutinot, met La Pauline en Les Six Terrasses, twee van de beste percelen van de appellatie, die de top bereiken.
Beide zijn brede terrassen van 'argilo-calcaire' - warmtevasthoudende kalksteenkiezels op watervasthoudende klei. De kiezelstenen helpen bij het handhaven van dagelijkse temperatuurschommelingen en helpen bij het rijpen, terwijl de wortels water in de klei vinden om de wijnstokken te ondersteunen tijdens het zomerse groeiseizoen. Zoals bij alle percelen van Domaine Boutinot, worden ze beheerd met minimale tussenkomst en profiteren beide wijngaarden van de hele dag zon en de reinigende Mistral-winden. De oude struikwijnstok Grenache Noir, grotendeels geplant in 1969, rijpt langzaam en gelijkmatig om lage opbrengsten van diep geconcentreerde druiven te produceren, allemaal met de hand geoogst in kleine manden en bestemd om een aanzienlijk deel van de blend van La Côte Sauvage te vormen.
De vinificatie is traditioneel, in tronconique met open dak (6.000 l eikenhouten vaten) en met alleen de natuurlijke gisten die aanwezig zijn op de druiven, met lange cuvaison, zachte remontage en handmatige pigeage. Percelen van Grenache Noir, Syrah, Carignan en Mourvèdre worden vervolgens geselecteerd om tweeëntwintig maanden te rijpen in Frans eiken, een combinatie van 228l vaten en 600l demi-muids van verschillende leeftijden, zorgvuldig gekozen zodat het eikenhout geïntegreerd is en de wijn behoudt de finesse waarvoor Cairanne bekend staat. Het selecteren van de uiteindelijke assemblage van La Côte Sauvage omvat het proeven van elk vat en elke demi-muid (minstens 110 vaten) om deze luxueus elegante wijn te creëren.
Een serieus, weelderig en complex voorbeeld van cru Cairanne. Deze is rijk, intens en doordrenkt met donkerrood fruit. Met morellen kersen en een vleugje kaneelkruiden in de neus, zacht donker pruimachtig fruit, zoethout, chocolade, een vleugje zwarte thee in de mond, is deze wijn vol van smaak en soepel met soepele tannines. Een rijke, hartige, bevredigende hap die meer elegantie toont met lucht.
Kleur: Rood
Druiven: Grenache, Syrah, Mourvedre en Counoise
Land: Frankrijk
Streek: Rhone
Smaaktype: Krachtig
Afsluiting: Kurk
Alcohol percentage: 14 %
Oogstjaar: 2019
Overige:
Houtopvoeding: 9 maanden houtrijping
Lekker bij: Verrukkelijk bij gerechten die tijd kosten om te bereiden: een langzaam gegaarde eendencassoulet, of verwarmende braadpan met rundvlees – probeer eens een Daube Niçoise, de Zuid-Franse variant van de traditionele biefdaube met tomaat, sinaasappelschil en zwarte olijven. Hartige groentegerechten kunnen ook gegrilde aubergine met een Provençaalse tomatensaus of een tofuburger met alles erop en eraan.