Casa Silva Reserva Carmenere
Specificaties
Informatie
De druiven worden met de hand geplukt en gesorteerd, en daarna teruggekoeld tot 5 graden. Volgt een koude inweking van acht dagen op 8 graden. De alcoholische gisting vindt plaats op 28 graden en duurt zo'n twee weken. Daarna blijven de druiven nog zo'n tien dagen op de schillen voor meer kleur en kracht. Rijping van 60% van de wijn op vaten van Frans eikenhout gedurende zes maanden. De rest blijft op roestvrij staal, voor het fruit.
Casa Silva is een uniek wijnbedrijf. Vooral uniek omdat het nog een echt familiebedrijf is. En omdat de familie zelf ook de dagelijkse leiding heeft. Mario Pablo Silva is inmiddels zelfs de vijfde gen eratie die verantwoordelijk is voor het bedrijf, dat in 1892 werd opgericht. Geheel volgens de Chileense trend heeft ook Casa Silva bij de aanplant van zijn wijngaarden de afgelopen jaren veel meer he t accent gelegd op terroir.
De oorsprong van het estate vinden we direct naast de weg van Santiago naar het zuiden, bij het stadje San Fernando, in het dorpje Angostura. Daar staat ook nog altijd de p rachtige, historische bodega. Deze ligging had puur logistieke redenen: vervoer buiten de hoofdweg was aan het einde van de 19e eeuw lastig. Maar hier is het dal vlak en het weer behoorlijk warm. Eige nlijk te warm voor de meeste druiven, en qua ondergrond te rijk.
Liefst vier nieuwe projecten, op verschillende plekken, moesten veel meer het accent leggen op het juiste terroir. Eerst werd een wijng aard aangelegd in Los Lingues, direct aan de voet van de Andes. Door de intense zon en de grotere temperatuurverschillen aan de voet van de Andes is dit een ideale plek voor de carmenère, de meest Chi leense van de blauwe druiven. In Lolol, meer naar het westen in Colchagua Valley, is het koeler, en daar staan Rhônedruiven als viognier en syrah, die het hier perfect doen.
Nog verder westelijk, op acht kilometer van de oceaan, vinden de zeer koele wijngaarden van Paredones, met onder andere pinot noir, sauvignon blanc en chardonnay. Het laatste nieuwe project vinden we ver naar het zuiden bij La go Ranco. Hier staat onder andere sauvignon blanc en pinot noir onder zeer koele omstandigheden. Geweldige investeringen, die nu hun vruchten afwerpen. Een prachtig bedrijf.
Kleur: Rood
Druiven: Carmenere
Land: Chili
Streek: Valle de Colchagua
Smaaktype: Krachtig
Afsluiting: Kurk
Alcohol percentage: 14%
Oogstjaar: 2021
Overige: Vegan
Houtopvoeding: Ja
Lekker bij: Klassieke entrecote van de grill of een pepersteak. Maar ook mooi bij iets pittigere gerechten, zoals een kebab of souvlaki. Mooi bij ravioli met bolognese-saus of een lamsrack.