Kleur: Rood
Druiven: Alicante Bouschet, Aragonez en Syrah
Land: Portugal
Streek: Alentejo
Smaaktype: Krachtig
Afsluiting: Kurk
Alcohol percentage: 14,5%
Oogstjaar: 2016
Overige:
Houtopvoeding: Na een rijping van 18 maanden op oud Frans eiken blijft de wijn nog 12 maanden in de fles voordat deze op de markt komt.
Lekker bij: Zo’n stijlvolle wijn, daar hoort een mooi gerecht bij. Een klassieke ‘boeuf en croûte’, ossenhaas met een paddenstoelmengsel, hertenbiefstuk of varkenshaas. Of een kruidige lamsbout, of gevulde kip uit de oven. Maar ook als afsluiter van een diner bij een stuk oude brokkelkaas en wat vijgenbrood.
Meer informatie over deze wijn:
Esporão Private Selection rood werd voor het eerst gelanceerd in 1987, onder de naam “Garrafeira”. Oorspronkelijk geproduceerd uit de beste vaten van Esporão Reserva, is deze wijn tegenwoordig het resultaat van een combinatie van geselecteerde velden in de gebieden waar we aanwezig zijn, in Alentejo. Een wijn die de diversiteit en rijkdom van Esporão uitdrukt. In uitzonderlijke jaren ontstaat uit deze combinatie Torre do Esporão.
De lente was koeler en natter dan vorig jaar. De lagere temperaturen zorgden voor een langere periode van vegetatieve groei en ondanks het warmere weer vanaf juli begon de oogst 10 dagen later dan normaal. De warmere omstandigheden hielden aan gedurende de hele wijnoogst, de druivenkwaliteit was uitstekend en ondanks de hitte bleef het suikergehalte normaal, met een iets lagere zuurgraad.
BODEM
Wijngaard Canto de Zé Cruz (Aragonez) – Zandige leemgrond met wat vaste stenen (graniet), die na 20 cm plotseling overgaat in klei.
- Rochedo-wijngaard (Touriga Franca) – Sandy Clay Lem-textuur, granietbodems die overgaan in leisteen.
- Palmeiras-wijngaard (Alicante Bouschet) – Diepe kleigronden met goede drainage.
- Machuguinho-wijngaard (Alicante Bouchet) - Wijngaard ligt op een hoogte van 400 meter, met granietbodems en zandige textuur.
Elk perceel werd afzonderlijk gevinifieerd en gerijpt, volgens het potentieel en profiel van elke druivensoort. Aragonez startte de gisting in marmeren lagares met voettreden en finishte in betonnen vaten. Rijping in Franse eikenhouten vaten van 5000 liter. Touriga Nacional, gefermenteerd in marmeren lagares met voettreden. Rijping in Franse eikenhouten vaten van 500 liter, waar de malolactische gisting plaatsvond.
Beide percelen Alicante Bouschet begonnen afzonderlijk met gisting in betonnen vaten. Vervolgens vond de malolactische gisting plaats in Franse eikenhouten vaten van 500 liter, gevolgd door 18 maanden rijping. 18 maanden in Franse eikenhouten vaten (500 en 5000 liter), gevolgd door twee jaar op fles.