Zalm
Bij het kiezen van een wijn voor zalm, speelt de bereidingswijze een grote rol. Voor gegrilde of gebakken zalm is een Chardonnay een uitstekende keuze. De boterachtige en volle smaak van deze witte wijn vult de rijke smaak van de zalm goed aan.
Voor gerookte zalm is een droge Riesling of een Sauvignon Blanc aan te raden, dankzij hun frisse zuren die het rokerige karakter van de vis complementeren. Als je liever rood drinkt, kies dan voor een lichte Pinot Noir; deze wijn heeft genoeg structuur om bij de zalm te passen zonder de delicate smaken te overstemmen.
Recept: Zalmfilet met citroen en dille
Ingrediënten: (voor 4 personen)
- 4 zalmfilets (ongeveer 150 g per filet)
- 1 citroen, in dunne plakjes gesneden
- 2 takjes verse dille
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 100 ml droge witte wijn
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg de zalmfilets op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Besprenkel de zalm met olijfolie, knoflook, zout en peper.
- Leg de citroenplakjes en dille op de zalmfilets.
- Schenk de witte wijn rondom de zalm en zet de bakplaat in de oven.
- Bak de zalm 15-20 minuten, of tot hij net gaar is en makkelijk uit elkaar valt met een vork.
Waarom St Pierre de Serjac bij dit gerecht?
De St Pierre de Serjac is een frisse, licht houtgerijpte Chardonnay die perfect samengaat met de rijke, boterachtige textuur van zalm. De subtiele tonen van citrus in de wijn accentueren de citroen in het gerecht, terwijl de ronde afdronk mooi balanceert met de hartige smaken van de zalm en knoflook. Deze harmonie maakt de combinatie een elegante keuze voor een verfijnde maaltijd.
Beauvignac Chardonnay is een verfijnde witte wijn uit Zuid-Frankrijk. Met aroma's van tropisch fruit en een romige textuur, ideaal bij zeevruchten, lichte vleesgerechten en zachte kazen
De wijn heeft een mooie licht goudgele kleur, in de geur komt er enerzijds vanille tegemoet, aan de andere kant ook toetsen van tropisch fruit zoals ananas, mango en passievrucht.
Zuid-Afrikaanse Chardonnay in bourgogne-stijl. Met een prachtige balans tussen het frisse fruit (citrus, limoen, ananas), zachte butterscotch en kruidig eiken. Je proeft dat de wijn op hout is gerijpt. Hij is gelaagd en complex. Zeer zuiver en elegant.
Deze Les Prunelles Chardonnay Oaked is als een mooie witte Bourgogne.. Elegantie uit de Languedoc. Rijk, fris en spatzuiver is het karakter van Les Prunelles Chardonnay met witte perzik, ananas en verfijnde houtaccenten.
De Adulation California Chardonnay is een volle, buttery Chardonnay met smaken van rijp tropisch fruit, zoals ananas en mango, zachte vanilletonen en een romige textuur. De wijn heeft een elegante, lange afdronk met subtiele eikeninvloeden.
Prachtige BUTTERY Chardonnay uit Californië met intense aroma's van appel, abrikozen, vanille en kaneel. De aanzet is rond en romig met levendige zuren en de afdronk is zacht en fruitig.
Een frisse style wijn die door de houtlagering aroma's en smaken van vanille en boter meekrijgt. Complex met primair fruit en frisse zuren. Een Top cuvee van Sebastian Erbeldinger.
Matthew van Heerden Chardonnay, een meesterwerk uit Stellenbosch, vangt de essentie van zijn terroir. Met tonen van citrus, groene appel, vanille en geroosterde noten biedt deze wijn een harmonieuze en verfijnde smaakervaring.